Sponsor

Hoe honden zien;

Iedere dag doen velen duizenden blinden of slechtziende mensen een beroep op honden. Bij het oversteken van drukke straten voorzien van obstakels, waarschuwen bij opstapjes, zijn deze mensen iedere dag afhankelijk van hun hond. Maar hoe goed kan de hond zien?? We kennen allemaal de verbazingwekkende geurdetector van de hond, namelijk de neus. Honderden keer sterkere reukzin dan die van de mens, maar hoe zit het met het zichtvermogen van de hond? Is dat ook sterker ontwikkeld van dat bij de mens? Wel, Ja en Nee?

Honden zien op een totaal andere manier dan de mensen. In sommige manieren hebben ze zo een beter gezichtsvermogen, in andere manieren dan niet. Maar ondanks we bij een hond niet in zijn hoofd kunnen kijken hoe een hond ziet, hebben we een goed beeld van hoe honden zien omdat we de structuur van het oog kennen.

hondenoog

 

 

Kleurenspectrum van de hond

Het retina (het netvlies) is het deel van het oog dat het ‘zien’ werk voor zich neemt. Het lijnt de achterkant uit achteraan de oogbol en detecteert het licht dat binnenkomt door de lens, dat aan de voorkant is van het oog. De iris is opgebouwd uit 2 types van licht gevoelige cellen (kegeltjes en staafjes) Staafjes detecteren beweging en is gevoelig voor heel veel kleine hoeveelheden licht, zeer belangrijk voor het zoeken in het donker. Kegeltjes zien kleuren en detecteren gedetailleerd licht. Omdat het retina van de hond hoge concentraties van staafjes bevat, zien honden beter in het donker en kunnen beweging veel beter detecteren. Maar, honden hebben maar 1/10 van de menselijke aantal cellen van de kegeltjes, en zien niet zoveel kleuren als wij doen. Zij zien de schaduw, grijs, zeer goed.
hond-zicht
Honden zien als kleurenblinden. Mensen kunnen het volledig kleurenspectrum zien, hier spreekt men van driekleuren zicht; dat is wanneer zij drie kleuren van het licht kunnen onderscheiden. Door het mengen van de 3 basiskleuren kunnen alle kleuren verkregen worden. Driekleurenzicht betekent dat we de lichte kleuren mengen om het volledig kleurenspectrum te zien. Rood/groen kleurenblind is de meest voorkomende afwijking bij kleurenblinden. Dit noemen we de categorie van het tweekleurenzicht, het enkel kunnen onderscheiden van 2 lichte kleuren. Honden hebben ook een tweekleuren gezichtsvermogen en zien enkel blauw en geel. Zij kunnen onmogelijk het onderscheid zien tussen rood en oranje.

Ander voorbeeld zoals het reukvermogen, IQ en positionering worden gehinderd door het minder goed gezichtsvermogen van de hond. Blindegeleide honden kunnen het verschil niet uitmaken tussen groene en rode verkeerslichten maar kunnen getraind worden door het bekijken van de intensiteit en het positie van het licht. Dit in combinatie met de beweging van geluid en verkeer, vertellen deze signalen de hond wanneer het veilig is om over te steken.

De positie van de ogen bepaalt het zichtsveld. Menselijk ogen zijn vooruit gericht, daardoor overlapt er veel van wat er binnenkomt in het oog, de ogen van de hond zijn meestal naar de zijkant toe gericht. Deze hoek verbetert het gezichtsveld van de hond. Je kunt onmogelijk je hand zien als je het achter je oor plaatst, maar wanneer je het bij een hond doet dan ziet hij weldegelijk je hand.

Binoculair zicht ontstaat doordat het veld van het gezichtsvermogen van beide ogen elkaar overlapt. Zoals onze ogen zien en is nodig om diepte zicht te hebben. Doordat de ogen van de hond verder uit elkaar geplaatst zijn overlappen ze minder, hebben een minder binoculair zicht en hebben daardoor een slechter dieptezicht. Hoewel een hond, iets of iemand op zich af ziet komen kost het hem toch wel moeite om te berekenen hoe ver het van hem is verwijderd.
hond-mens

 

Van mensen die een perfect gezichtsvermogen hebben wordt gezegd dat ze een 20/20 vermogen hebben. Dit wil zeggen dat ze letters of objecten scherp te zien op een afstand van 20 meter. Honden hebben een typisch 20/75 gezichtsvermogen. Dat wil zeggen dat een hond 20 meter van het object moet staan en een mens 75 meter van hetzelfde object om hetzelfde te zien. Sommige rassen hebben een beter gezichtsvermogen dan andere rassen. Labradors en duitse herders worden erop gefokt om een beter gezichtsvermogen te hebben wat dichter tegen de 20/20 aan zit dan andere rassen.

Honden zien veel minder details dan wij dat doen. Als je hond aan de ene kant van het veld is en jij aan de andere kant, je stil en bewegingsloos staat dan is het hoogwaarschijnlijk dat de hond je niet herkent. Maar als je begin te wandelen dan herkent de hond je specifiek wandelgedrag en zo herkent de hond de baas. Als je spreekt dan hoort de hond je van aan de overkant van het veld. Als de wind uit de goede richting komt, dan ruikt de hond je.

Door de grote hoeveelheid van kegeltjes in het retina, zien honden veel beter bewegende objecten dan onverplaatsbare objecten. Wanneer we naar de televisie kijken dan zien we continu beeld alhoewel dat we weten dat de TV beelden opgebouwd zijn uit foto’s die rap achter elkaar worden geprojecteerd op het scherm. Een hond kan iedere foto zien. De gave om zo goed te zien is nuttig om honden te leiden. Zij kunnen heel goed drukke omgevingen inschatten.

Hoewel honden deze bijzonder gave hebben, is het nadeel dat ze veel informatie putten uit de manier hoe wij wandelen. Honden die nog nooit in contact gekomen zijn met kleine kinderen zijn meestal in de war en weten niet hoe ze moeten handelen in het bijzijn van een klein kind. Vanuit zijn ogen ziet de hond een wereld die wij met moeite zouden herkennen.

FaceBook