Sponsor

Puinzoeken;

DSC06163

Bij het puinzoeken wordt gezocht naar personen die onder puin bedolven liggen. Oorzaak kan zijn instorting, aardbeving, natuurramp, enz. De hond maakt door middel van krabben en blaffen aan de geleider duidelijk waar hij een slachtoffer heeft geroken. Ook hier geldt weer dat getraind kan worden met een bringsel. De hond zal dan bij het aantreffen van een slachtoffer het bringsel in zijn bek nemen en deze naar de geleider brengen waarna de hond en zijn geleider samen naar de locatie van het slachtoffer lopen.

Edwin Bora-DLD-02 Edwin Bora-DLD-03

Het puinzoeken kan door meerdere honden worden uitgevoerd. Afhankelijk van de grootte en zwaarte van het puingebied. Er wordt bij de training gebruik gemaakt van sloopwerken of puikrakers.

DSC 0228 Yvonne03

Omdat we in Nederland (gelukkig) niet veel rampen hebben met ingestorte gebouwen is het moeilijk om goede locaties te vinden voor de trainingen. Tijdens een puintraining is persoonlijke bescherming als het dragen van veiligheidsschoenen, een helm en handschoenen noodzakelijk.

Bij het examen van deze disipline wordt er tijdens het zoekwerk afleiding gemaakt door middel van geluid (motorgeluiden, hameren, draaiende machine etc) en vuur. Over het puin lopen ook kris-kras personen tijdens het zoeken door de hond. De hondengeleider moet zich bij de keurmeester d.m.v. vragen stellen op de hoogte brengen van de situatie en een zoekplan indienen over hoe hij/zij het zoekgebied aangaat.

gegevens / nivo geschiktheid A-nivo B-nivo
slachtoffers 1 2 3
terrein

400m2 - 600m2

op één verdieping

800m2 - 1000m2

1 of meedere etages (1m diep)

1200m2 - 1500m2

1 of meerdere etages (minimaal 2 verstekken 2m diep/hoog, minstens 2 verstekvarianten)

tijd max 15 minuten max 20 minuten max 30 minuten
punten 100 200 200

FaceBook