Sponsor

Speuren;

Speuren is het volgen van een spoor dat door iemand is achtergelaten. We leren de hond speuren over zowel harde als zachte ondergronden. Dit houdt in dat een hond zowel over gras, door ’t bos als over beton, asfalt, tegels, enz. moet kunnen speuren. Doel hiervan is een vermiste persoon en/of voorwerpen via speuren het spoor naar menselijke geur of de voorwerpen te vinden.  
Er blijven hoofdzakelijk twee dingen achter bij het uitzetten van een spoor;
•Bodembeschadigingen zoals platgetrapt gras en afdrukken in de grond
•De geur en huidschilfers die overal uit je lichaam vrijkomen.

De menselijke geur blijft lang hangen. Alleen al met onze voeten laten we zoveel geur na dat een goed ontwikkelde hondenneus uren later nog ons spoor kan ruiken. Tijdens het speuren is het de bedoeling dat de hond zich vooral op de menselijke geur leert richten. Tijdens het speuren moet deze hond de geur herkennen en steeds vergelijken met alle andere geuren die hij oppikt. Speuren is door de ingespannen houding en het steeds weer vergelijken van de geuren een lichamelijke en geestelijk vermoeiende bezigheid voor de hond.

100 1133


Het aanleren van speuren; 
De hond draagt tijdens het speuren een goed passend tuig. Dat zorgt ervoor dat hij niet wordt belemmerd in zijn werk. Aan het tuig wordt een lange lijn vastgemaakt. Het aanleren van speuren begint met een eenvoudig recht spoor zonder hoeken. Aan het eind van het spoor ligt een speeltje dat wordt neergelegd zonder dat de hond het ziet. Het voorwerp kan van alles zijn; een favoriet speeltje, een sok met een knoop erin, als het maar makkelijk in het spoor te verwerken is. Speuren leer je aan door met de wind in de rug te beginnen. Begin je met tegenwind dan waait de geur van het speeltje al van verre naar je hond toe. Als je met zijwind speurt waait de geur iets van het spoor af. In dat geval zal het moeilijker zijn voor de hond om goed op het spoor te blijven.
Van hieruit kun je gaan uitbouwen naar een langer spoor, een spoor met hoeken, een spoor op harde ondergrond enz.

FaceBook