Sponsor

Vereniging;

In een gezellige en gemotiveerde sfeer beoefenen we de reddingshondensport. Door middel van de goede basistrainingen leren wij de hond dat het leuk is om een persoon te vinden en hierdoor graag aan het werk gaat. 

irologoEr wordt getraind volgens het reglement van de IPO-R. Dit reglement is erkend door de FCI èn de IRO. Bij examens worden de keurmeesters benoemd door de Commissie WerkHonden van de Raad van Beheer.

ReddingsHondenGroep Solferino is lid van de IRO (Internationale Rettungshunde Organisation)

Om deel te nemen aan de training moet een geleider in het bezit zijn van een hond. In principe is iedere hond geschikt al zal wel duidelijk zijn dat een kleine hond moeite zal hebben om een groot bosgebied af te zoeken naar slachtoffers. Maar misschien kan diezelfde kleine hond wel trainen in het puinzoeken en speuren. Belangrijk is de enthousiasme van de hond om samen met de baas te willen werken. De hond moet een bepaalde werkdrift hebben. De hond moet gek zijn op een speeltje bijv. een bal. Hij/zij moet de bal graag willen halen en komen brengen bij de baas.

Het doel van onze reddingshondengroep is het opleiden en trainen van een geleider met zijn hond zodat deze kan deelnemen aan examens of (internationale) wedstrijden. Er wordt getraind om personen (slachtoffers) te vinden in verschillende omstandigheden; onder puin, in gebouwen, in bossen, etc. Tevens wordt er getraind om een spoor te volgen en zo voorwerpen en/of mensen te vinden.

Opleiding van de hond:
De opleiding van de hond kan al beginnen als hij/zij nog pup is. Wel moet de pup al zijn eerste entingen hebben gehad wat betekent dat de pup ongeveer 4 maanden oud is. De eerste tijd zal er veel gespeeld worden, gericht op speeltje en op de geleider. Het speeltje kan verstopt worden waardoor de zoekdrift van de pup verhoogd wordt. Ook moet de pup op jonge leeftijd al goed gesocialiseerd worden. De pup moet mensen leuk vinden, maar hoeft geen allemansvriend te worden. De pup meenemen naar locaties waar veel indrukken opgedaan kunnen worden is een goede zaak mits de pup wel positieve ervaringen meekrijgt. De pup moet gewend raken aan de meest uiteenlopende situaties en lawaai. Uiteraard kan ook een volwassen hond hierin getraind worden.
 

Bij ReddingsHondenGroep Solferino wordt naast het appèl (gehoorzaamheid) en hindernissen getraind op het speuren, vlakterevieren en puinzoeken. Ook kan er enkele malen per jaar worden deelgenomen aan een Lawinecursus. Uiteraard is dit afhankelijk of er wel/geen sneeuw ligt. Deze cursus vindt meestal plaats in Oostenrijk bij nederlandse instructeurs en duurt een week. Naast deze cursussen en opleiding is er ook ruimte om je kennis te verbreden door deel te nemen aan workshops en cursussen. We streven ernaar om onze leden te voorzien van de kennis omtrent nieuwe trainigsmethoden e.d.

Op dit moment is er nog plaats voor nieuwe leden die kennis willen maken met het reddingshondenwerk.

FaceBook